OPTILAND - Optica medicala ONLINE

Lentile de contact si solutii ORIGINALE - avizat de Ministerul Sanatatii Publice

Cum imi aleg lentilele de contact cosmetice?

 
Daca doresti sa porti lentile de contact cosmetice, sunt multe elemente pe care trebuie sa le iei in calcul:

1) Confortul: unele lentile de contact cosmetice au culoarea imprimata pe suprafata lentilei, altele o au integrata in materialul din care sunt produse.

2) Culoarea: Producatori diferiti - culori diferite.

3) Acuitatea vizuala. In functie de fizionomia unica a ochilor tai, culoarea lentilei de contact poate acoperi o parte a pupilei, iar vederea poate deveni usor incetosata in conditii de luminozitate mai reduse. Pe de alta parte, daca zona transparenta din centrul lentilei (cea prin care privesti) este prea mare (pentru a se evita problema de mai sus), atunci este posibil ca, in conditii de luminozitate bune sa se vada un pic din culoarea naturala a ochilor tai.

4) Pret:
   4.1) Unii producatori au acelasi pret la lentilele cosmetice plano si la lentilele cosmetice cu dioptrie.
Altii au un pret ceva mai mare la cele cu dioptrie si au ambalare diferita (numar de lentile / pachet)
   4.2) Vreti neaparat sa comparati produsele prin prisma pretului? Este dificil din doua motive: numarul de lentile ambulate intr-un pachet si perioada de inlocuire difera de la un tip de lentila la altul, de la un producator la altul. Solutia?
Calculati pretul pe zi de purtare.
Exemplu: 232 RON cutia de 6 lentile cu inlocuire la 2 saptamani. Inseamna 3 perechi de lentile, cate 14 zile, adica 42 purtari = 232 RON, deci 5.5 RON pe zi.
Imi permit o gluma: Va gandeati oare ca va puteti face un bine ochilor vostrii cu o suma comparabila cu cea care se plateste pe cafea sau tigari?

5) Cel mai important: sanatatea!
   5.1) Inlocuirea mai frecventa favorizeaza reducerea incidentei complicatiilor.
Pentru purtare ocazionala poate fi chiar mai ieftin sa cumperi lentile de contact cu inlocuire mai frecventa. De ce? Desi le porti rar si, teoretic ai 15/30/60 de purtari la dispozitie (in functie de recomandarea producatorului), solutia din casetuta de pastrare tot trebuie schimbata (o data la 2-3 zile daca nu le porti) si se recomanda inlocuirea lentilelor la 3 luni de zile de la deschiderea blisterului chiar daca nu le-ai purtat atat cat trebuie. Exemplu: in 3 luni, daca le-ai purtat de 12 ori (doar in weekend), se recomanda sa le inlocuiesti.
   5.2) Probeaza lentile sterile!!!
Este periculos sa probezi lentile folosite de altcineva, sau sa imprumuti lentilele tale altcuiva, indiferent cat de bine au fast curatate.
Pana la urma nici lenjeria intima nu se imprumuta si nu se probeaza, nu?

Daca te gandesti sa te ‘joci’ cu recomandarile de purtare si de inlocuire, gandeste-te ca te ‘joci’ cu sanatatea ochilor tai. Te gandesti ca e ok atata vreme cat nu simti nimic in neregula? Problemele le sesizezi numai dupa ce apar.
…si este posibil sa le sesizezi cand ele sunt deja grave. Nu e oare mai usor sa le eviti?

In final, o parere personala pentru doamna sau domnisoara care se intreba ce culoare i s-ar potrivi:
Pentru par blond sau saten deschis, incearca verde sau turcquoise.
Ia in calcul si nuanta tenului tau: la un par blond si ten mai deschis la culoare si mai rece eu as zice albastru sau safir.
Chiar si un gri daca vrei sa vezi sa iti hipnotizezi prietenii…