OPTILAND - Optica medicala ONLINE

Lentile de contact si solutii ORIGINALE - avizat de Ministerul Sanatatii Publice

Oftalmologii ne avertizeaza sa tinem cont de sfatul medicului cand cumparam lentile de contact

Oftalmologii ne avertizeaza sa tinem cont de sfatul medicului cand cumparam lentile de contact
-- Mai multe cazuri de infectii grave au fost raportate in ultima luna, numai in Bucuresti
   
Persoanele care prefera sa foloseasca lentile de contact in locul ochelarilor sunt avertizate de catre medicii oftalmologi sa fie atente de unde le cumpara si, nu in ultimul rand, cum le utilizeaza. Asta pentru ca, in ultimele saptamani, mai multe persoane care folosesc lentile de contact pentru corectarea vederii au ajuns la spital cu infectii grave. Doar in Capitala, in ultima luna, 12 persoane au ajuns la Urgente, dupa ce au purtat lentile de contact. Mai tragic a fost cazul unei tinere care si-a pierdut vederea la unul dintre ochi.

In acest context, presedintele Euromcontact, Helmer Schweizer, a luat atitudine cu privire la ultimele cazuri de infectii provocate de utilizarea improprie a lentilelor de contact. "Romania ar trebui sa urmeze exemplul oferit de Marea Britanie si Statele Unite ale Americii in privinta masurilor de protectie a consumatorilor, pentru a se evita pe viitor posibile incidente cauzate de lentilele de contact. Producatorii de lentile de contact vor sa se asigure ca pacientii cumpara, poarta si beneficiaza de lentile de contact in conditii de siguranta. Consumatorii nu trebuie sa aiba posibilitatea de a cumpara si a purta lentile de contact la intamplare; trebuie sa fie instruiti adecvat si sa poarte lentile recomandate de catre specialisti", a declarat Schweizer, intr-un comunicat Euromcontact, remis ZIUA Online.

Ambalajul lentilelor trebuie sa fie certificat de Comunitatea Europeana
Pentru a nu exista riscul infectiilor, consumatorii
trebuie sa cumpere lentilele de contact de la producatori specializati. De asemenea, medicii ii avertizeaza pe cei ce vor sa poarte lentile sa evite produsele aduse din tarile asiatice sau pe cele care sunt comercializate pe Internet. In plus, ambalajul lentilelor trebuie sa fie certificat de Comunitatea Europeana.

Cei care vor sa poarte aceste produse trebuie sa fie supravegheati de catre un specialist care sa le dea informatii adecvate cu privire la intretinerea, portul recomandat al lentilelor, si alte aspecte legate de aceste produse. Numai specialistii din domeniu sunt in masura sa prescrie tipul adecvat de lentile si sa verifice gradul de adaptare a acestora, dupa o perioada de proba.

In prezent, spre deosebire de Marea Britanie, Statele Unite si in curand Japonia, in Romania, vanzarea lentilelor de contact nu este reglementata. Astfel, Euromcontact propune un "sistem de specificatii" ce garanteaza faptul ca pacientii pot achizitiona lentilele de contact numai dupa recomandare si adaptare profesionala. Consumatorilor le sunt oferite informatii despre tipul de lentile care li se potrivesc, dupa care pot achizitiona lentilele de contact din orice sursa de vanzare cu amanuntul.In plus, distribuitorul trebuie, la randul sau, sa se asigure ca lentilele corespund specificatiilor profesionale si ca specificatiile sunt valabile.

(Sursa - ZIUA on line, 23 decembrie 2008)